Mijn kind is bang om alleen thuis en zijn en durft niet te gaan slapen!

Maja is al een poosje bij mij in therapie o.a. om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Hierin heeft ze al veel stappen gezet en ze zit veel lekkerder in haar vel. Het enige wat nu nog in de weg zit, is haar angst om alleen thuis te blijven. Volgend jaar gaat ze naar het voortgezet onderwijs en zal haar moeder niet meer altijd thuis kunnen zijn als Maja uit school komt. Nu vindt ze dat zo eng, dat ze haar moeder belt als ze vijf minuten alleen is.

Ik vraag Maja wat haar lievelingsdier is. Hier hoeft ze niet over na te denken: als ze een dier zou zijn, zou ze graag een paard willen zijn. Een paard is mooi, snel en sierlijk. Een paard kan wat schrikachtig zijn maar is niet bang volgens Maja. Zij kan dit weten want ze zit al een tijd op paardrijles.

Op de vraag hoe ze zich voelt als ze alleen thuis is, is haar antwoord ‘een mol’. Ze voelt zich dan als een bange maar ook slimme mol. Een mol leeft in een holletje onder de grond.

Ik laat Maja een reeks in klei maken, te beginnen met de mol. In deze reeks laat ik haar de mol in 5 stappen transformeren naar een paard. Door op deze manier met de klei te werken, wordt dit proces ook innerlijk door Maja beleefd. Ze verwoordt het zelf zo:

‘Een tijdje geleden vond ik het eng om alleen thuis te zijn en ik wilde graag leren om dit te kunnen zonder dat ik mijn moeder ging bellen omdat ik bang was. Volgend jaar ga ik naar het voortgezet onderwijs dus dan zal ik vaker alleen thuis moeten zijn.
Daarom krijg ik de opdracht in klei een bang diertje te maken, en deze uit te laten groeien tot een sterk dier dat niet bang is. Het bange diertje is een mol. Ik wil graag een paard zijn. Ik werk elke week aan een ander dier, zo groeit de mol in vijf stappen uit tot een paard. De dieren die tussen de mol en het paard ontstaan, mogen fantasie dieren zijn.
Ik begin elk dier met het maken van een bol. Vanuit die bol mag ik het dier laten ontstaan. Ik vind het elke keer heel moeilijk en denk dat het me niet lukt, en elke keer ben ik verrast en blij dat het me toch is gelukt!
Nu ben ik zelf soms nog bang maar niet meer zo erg en ook niet altijd. Hoewel ik het gezelliger met mijn moeder durf ik nu wel alleen thuis te blijven!’

20150305_120231 20150305_120531

 

 

 

Wat is angst?

Angst kennen is belangrijk, geen angst hebben kan levensgevaarlijk zijn. Angst helpt onszelf te beschermen als er gevaar dreigt; we vluchten, gaan vechten of houden ons heel stil zodat we niet worden opgemerkt.

Vaak echter, is de angst die we voelen, niet meer functioneel. Zoals bij Maja de angst om alleen thuis te zijn. Of angst om te gaan slapen, angst om op andere kinderen af te stappen om vrienden te maken. Er zijn genoeg situaties waarin kinderen bang zijn zonder dat dit nuttig is maar hen juist in de weg zit!

Waar komt die angst dan vandaan? Zoals Ingeborg Bosch, grondlegster van Past Reality Integration, kortweg PRI, zegt: ‘We zijn bang voor wat al gebeurd is’ https://www.youtube.com/watch?v=w8zV57l6ZDI

Angst is dus altijd een op het verleden gebaseerde gebeurtenis. Er is in het verleden iets gebeurd waarbij je gevaar liep. Vaak kan deze gebeurtenis tot in de vroegste kindertijd teruggevonden worden. De reactie hierop paste bij de situatie van toen maar kan nu als belastend worden ervaren.

Door met klei te werken, komt het kind innerlijk in contact met zijn of haar angst. De metamorfose reeks, van bang naar sterk en krachtig dier, helpt het kind zijn angst om te vormen naar krachtig en sterk. Op deze manier ontdekt het kind zijn of haar eigen kracht en wordt het zelfvertrouwen vergroot!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s