Kunstzinnige therapie op school is fijn!

Kinderen hebben het druk. Na school is er BSO, sportclub of andere activiteit. En vergeet het huiswerk niet!
Als een kind dan ook nog extra ondersteuning nodig heeft in de vorm van bijvoorbeeld therapie, kan dit een aanslag zijn op de vrije tijd.

Gelukkig komen de meeste kinderen graag naar kunstzinnige therapie en hebben zij deze ondersteuning relatief kort nodig.

Kinderen in het Speciaal Basis Onderwijs hebben deze extra begeleiding vaak wat langer nodig. Daarom kom ik twee dagen per week naar hun school toe voor de therapie. De kinderen worden, in overleg met de leerkracht, uit de klas opgehaald om te werken aan hun onzekerheid, concentratieproblemen, (faal)angst of anders.

Als ik Stephen wekelijks ophaal uit groep 7, roept de rest van de klas steevast: ‘Mag ik ook mee?!’ Stephen heeft een keer een vriendje mee mogen nemen naar de therapie en nu is de hele klas benieuwd wat hij nu eigenlijk doet in de sessies.
Om de leerlingen tegemoet te komen in hun nieuwsgierigheid, ben ik naar de klas toegekomen om een workshop te geven.

De workshop begint met een meditatie oefening. Tijdens deze oefening is het muisstil in de klas: Alle kinderen luisteren geconcentreerd en met de ogen dicht naar een verhaal over hun eigen plek waar ze hun krachtdier ontmoeten. De rust is voelbaar en weldadig. Het dier dat ze tijdens de visualisatie in hun fantasie hebben gezien, mogen ze nu in klei maken.

Sommige kinderen gaan meteen enthousiast aan de slag! Anderen aarzelen en vinden het moeilijk te beginnen. Een kleine aanwijzing helpt hen om zelfstandig een kunstwerk te maken waar ze zelf verbaasd en supertrots op zijn!

Dit is waar ik zo blij van word in mijn werk: een kind dat ontdekt dat het iets kan doen of maken waarvan hij of zij dacht dat het nooit zou lukken! Het kind ontdekt een kwaliteit in zichzelf!
Dit helpt het positief zelfbeeld ontwikkelen.
Dit geeft een kind dat zich onzeker voelt meer zelfvertrouwen.
Dit helpt een kind met faalangst, dat het door oefenen en doorzetten iets echt wel kan.

Wil je in jouw klas of op de BSO ook een workshop?
Neem dan contact met mij op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s