Echtscheiding, wat doet dat met een kind?

Elise wordt door haar ouders in mijn praktijk aangemeld. Ouders zijn 2 jaar geleden gescheiden. Ze omschrijven hun dochter van 6 jaar als een lief, gevoelig en energiek meisje. Sinds een half jaar echter, kan ze plotseling intens verdrietig zijn en heeft ze explosief boze buien. Op school durft ze niet naar de juf te gaan als ze verdrietig is. Ouders gunnen Elise dat ze weer blij is en haar verdriet adequaat kan uiten.

Elise is heel enthousiast om naar de sessies te komen. Ze is creatief en werkt met veel roze en paarse verf, alles krijgt een kleur van haar. Ze wil niet praten over de scheiding, dat is nog te dichtbij voor haar. Het is echter wel duidelijk dat ze spanning bij zich draagt, dit uit ze in druk en ontwijkend gedrag. De knuffels in mijn praktijk vliegen geregeld door de lucht en als ik haar aandacht wil, vraagt het geduld en rust: ik noem herhaaldelijk haar naam terwijl ik rustig blijf en haar aankijk.

Elise speelt wilde rollenspellen met de handpoppen, ze werkt met pastelkrijt en verf. Op deze manier kan ze haar verdriet over de scheiding uiten, zonder dat we het benoemen.

Na een paar maanden heb ik een afsluitend gesprek met ouders. Het gaat goed met Elise! Als er iets vervelends gebeurt, kan Elise haar verdriet uiten door te huilen en te vertellen wat haar verdrietig maakt.

Elise is weer blij en er is ontspanning in huis!

Boekentips om met je kind te lezen:

  • ‘Twee van Alles’ door Babette Cole
    ‘De ouders van Diederik-Jan en Mathilde hebben een vreselijke hekel aan elkaar. Het lijkt wel alsof er niets aan te doen is tot Mathilde met de oplossing komt’ Een boek dat met humor de problemen aanraakt die voor kinderen bij echtscheiding kunnen komen kijken.
  • Bang, boos, blij. Een helpboek voor als je ouders gescheiden zijn. uitgeverij SWP Amsterdam.
Voor meer informatie en verhalen uit de praktijk:
www.kindenkunstwerkt.nl
 a poster 9 april 2018
Theatervoorstelling over echtscheiding
Op maandagavond 9 april 2018 organiseren de Centra voor Jeugd en Gezin in de Duin-en Bollenstreek een theatervoorstelling in theater Floralis in Lisse met als thema ‘Echtscheiding, wat doet dat met een kind. De theatervoorstelling is voor iedereen die te maken heeft met een echtscheiding:  zelf, in de omgeving, in de familie, of op werk.Jaarlijks krijgen ongeveer 70.000 kinderen in Nederland te maken met een scheiding. Dat is één op de vijf kinderen. Voor kinderen verandert er veel in korte tijd. Vaak zijn kinderen hun gevoel van geborgenheid en veiligheid kwijt. Ze kunnen ergens anders komen te wonen, te maken krijgen met nieuwe partners en zien soms bepaalde familieleden helemaal niet meer.
Een scheiding gaat vooral vaak gepaard met verdriet, emoties en ruzies.
Door emotionele, herkenbare en soms humoristische scenes onderzoekt het publiek de do’s en don’ts van scheiden. Wat kunnen betrokkenen doen om de scheiding voor kinderen zo goed mogelijk te laten verlopen? Hoe kunnen ze verder na de scheiding?

Bij een scheiding moet veel geregeld worden. Praktische, zakelijke, maar ook emotionele zaken.
In de theaterfoyer staan verschillende deskundigen klaar om uw vragen te beantwoorden en om u te informeren.  Zo zijn onder andere een hypotheekadviseur, advocaat, ‘Kind en Kunstwerkt! kunstzinnige therapie voor Helden en Buitenbeentjes’, jongeren namens Villa Pinedo en medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin aanwezig voor informatie en advies.

Tickets kosten € 3,50 (inclusief pauzedrankje) en kunnen worden besteld via www.floralislisse.nl/theater/programma
De deuren van Theater Floralis aan het Floralisplein in Lisse openen om 19:30 uur; de voorstelling start om 20:00 uur. Parkeren is gratis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s