Heldentraject: In 7 stappen van bang, boos of onzeker, naar moedig en blij!

20171219_152050Kunstzinnige therapie helpt kinderen door middel van tekenen, schilderen en werken met klei, snel in contact met hun gevoelens komen.

Vertellen wat er dwars zit, is soms moeilijk voor een kind. Kinderen hebben niet altijd de woorden om gevoelens en emoties uit te drukken. Vaak wordt dan in boze buien, buikpijn, niet naar school willen of anders, duidelijk dat je kind niet lekker in zijn of haar vel zit.

In kleur, verf en klei is het makkelijker je te uiten en wordt voor mij zichtbaar wat er innerlijk bij je zoon of dochter speelt.

In de gesprekken die ik met jullie als ouder(s) heb, bespreken we de ontwikkelingen en de juiste aanpak en begeleiding voor jullie zoon of dochter.

1. Het traject begint met een intake gesprek dat ik met jullie, de ouders,  voer.  Jullie vertellen mij meer over je kind en ik vertel wat jullie van mij kunnen verwachten.

2. Tijdens de kennismaking- en observatie periode, bouwen we vertrouwen op en bied ik jullie zoon/dochter veiligheid. Jullie kind mag er zijn met alles wat er is.

3. Tijdens de start en uitvoering van het behandelplan, beleeft jullie kind plezier aan de oefeningen. Vaak is al snel een verandering in gedrag zichtbaar.

4. Als jullie zoon/dochter zich voldoende vertrouwd voelt, komt hij/zij door de oefeningen dieper bij de kern van het probleem. Hier horen vaak gevoelens van boosheid, terugtrekken of het zoeken van grenzen bij.

5. Door het benoemen van de gevoelens en het werken aan de diepere kern van het probleem, voelt jullie zoon/dochter zich bevestigd en gezien.

6. Er wordt een nieuw evenwicht gevonden, jullie kind heeft zijn/haar probleem opgelost. Hij/zij voelt zich weer blij!

7. In de laatste fase is het verstevigen van het nieuw gevonden evenwicht belangrijk. Jullie zoon/dochter is ontspannen en blij en heeft de held of heldin in zichzelf ontdekt! Hij/zij voelt zich in zijn/haar eigen kracht waardoor het beter kan luisteren. Jullie zoon/dochter kan grenzen horen zonder boos of verdrietig te worden. Hij/zij is in staat om te onderhandelen. Op school zijn de concentratie en de taakgerichtheid merkbaar verbeterd en vergroot.